Čím nahradit bílý cukr?
Bílý cukr, který má stále v mnoha domácnostech své čestné místo na jídelním stole, je pro naše tělo velmi nezdraví. Jeho nadměrná konzumace může mít za následek závislost a vážné zdravotní problémy. Ovšem na trhu už můžeme najít řadu přírodních alternativ, které cukr spolehlivě nahradí, mají daleko lepší chuť a jsou zdravější. Pojďme se tedy podívat na alternativy, které cukr spolehlivě nahradí.
Cukr není jenom bílé sladidlo, ale i zákeřný zabiják
Řepný cukr nebo jinak řečeno sacharóza se skládá z vždy po jedné molekule glukózu a fruktózy. Je nesmírně kalorický a pro naše tělo nevhodný. I přesto je v českých domácnostech často považován za jednu ze základních surovin. Bílý řepný cukr totiž krom sladké chutě nepřináší našemu tělu vůbec nic prospěšného, proč ho tedy konzumujeme?
Je velmi energeticky bohatý, a proto jeho nadměrná konzumace může vést ke vzniku obezity a dalších civilizačních chorob. Sacharóza dokáže ovlivňovat hladinu glukózy v krvi, má neblahý vliv na zubní sklovinu a tím podporuje vznik zubního kazu.
Řepný cukr neobsahuje vůbec žádné tělu prospěšné látky, esenciální tuky, vitamíny nebo minerály. Všechny tyto látky totiž ztrácí už během rafinace. Po níž se jedná pouze o lesklý bílý prášek, který pro naše tělo nemá vůbec žádnou výživovou hodnotu. Jedná se tedy pouze o čisté kalorie bez jakýchkoliv živin. Pojďme se tedy společně podívat na zdravější alternativy, které dokáží život stejně osladit a navíc dodat i něco navíc.
- Xylitol neboli březový cukr
Březový cukr https://www.nakliceno.cz/xylitol/ vzniká z březového dřeva, stejně tak ho ale můžete najít i v některých druzích ovoce a zeleniny. Oproti běžnému cukru obsahuje jen velmi málo kalorií a navíc nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je vhodný i pro diabetiky.
- Kokosový cukr
Jedná se o cukr z mízy kokosové palmy. Pyšní se nižším glykemickým indexem než má běžný cukr, ale i přesto obsahuje nemalé množství kalorií, proto při jeho konzumaci buďte obezřetní.